Wat is het?
Hypnotherapie
Hypnotherapie is niet zomaar hypnose. Vaak wordt er bij hypnotherapie aan zoiets als toneelhypnose gedacht. De hypnotiseur laat iemand uit het publiek in trance iets doen en laat je dit weer vergeten. De hypnotherapeut werkt op een andere manier. Beiden maken weliswaar gebruik van trance maar de hypnotiseur doet dit om mensen te vermaken en de hypnotherapeut om mensen te ondersteunen/begeleiden met de hulpvraag die ze hebben. Bij hypnotherapie houd je altijd de regie en kun je stoppen wanneer je wil.
Door middel van verschillende technieken is de hypnotherapeut in staat om je in trance te brengen. Onder begeleiding van de hypnotherapeut ben je dan in staat om jouw onbewuste de ruimte te geven om datgene naar boven te laten komen wat jou kan helpen of inzicht kan geven. Bijna iedereen kan in trance gebracht worden.
Hypnotherapie stelt je in staat om nieuwe paden in jezelf aan te leggen. Zo’n pad lijkt soms eerst nog op platgetrapt gras maar hoe vaker je het hierna bewandelt hoe meer ingesleten het raakt en hoe duidelijker en begaanbaarder het wordt. De hypnotherapeut stelt samen met jou doelen op basis van je hulpvraag. Een belangrijk onderdeel van hypnotherapie is het versterken van je kwaliteiten en je toegang te laten krijgen tot je innerlijke kracht en mogelijkheden.
Psychosociale therapie
Psychosociale therapie omvat een gevarieerd aanbod van benaderingen om mensen naar hun problemen, ervaringen en belevingen te laten kijken waarmee zij hun houdingen en perspectieven naar het leven toe kunnen verruimen.[NVPA]
Psychosociale therapie is gebaseerd op het inzicht dat er een relatie is tussen het individu en zijn omgeving waarbij de persoon met al zijn aspecten centraal staat en er aandacht is voor zijn perceptie van zijn omgeving en zijn relatie ermee.
In mijn therapie maak ik o.a. gebruik van elementen uit de CGT (cognitieve gedragstherapie), NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren), de polyvagaaltheorie, mindfulness, EFT (Emotional Freedom Techniques) en systeemtherapie.
Trance
Trance is een staat van zijn waarbij je meer naar binnen gekeerd bent. Trance komt vaak spontaan voor. Bijvoorbeeld als je ergens naartoe fietst en je tegen de tijd dat je aangekomen bent niet meer weet hoe je daar gekomen bent. De kans is groot dat je dan in een ‘lichte trance’, meer naar binnen gekeerd dan op buiten gericht, je route afgelegd hebt. Trance kan spontaan optreden maar ook geïnduceerd worden.
Het Onbewuste
Je bewustzijn is maar een klein deel van alles wat er in je afspeelt, het is het ‘topje van ijsberg’. Onder dat topje bewustzijn schuilt de wereld van het onbewuste. De verschillende processen die in beide gaande zijn kunnen tegelijkertijd plaatsvinden. Als je bijvoorbeeld niet op een naam komt, kan die een uur later ineens ‘oppoppen’. Je onbewuste heeft dan verder gezocht terwijl jij met je bewustzijn al iets anders aan het doen was. Je onbewuste regelt al je interne processen en slaat je ervaringen op. Je onbewuste zorgt ervoor dat je in vergelijkbare ervaringen als vanzelf weet wat je moet doen. Dat is in de meeste gevallen erg prettig. Het wordt lastiger bij nare ervaringen. Vaak sla je dan ook alle bijkomende emoties op in je onbewuste. Deze emoties kunnen dan op de meest onprettige momenten weer in je bewustzijn en je lichaam opkomen. Vaak vind je voor jezelf wel een manier om er met zo min mogelijk last mee om te gaan. Die manier is vaak op het moment precies wat je nodig hebt, maar kunnen op latere momenten niet meer passend zijn maar zelfs belastend of schadelijk worden. Tegelijkertijd kan er een koppeling zijn tussen gevoel en ervaring. Hierdoor kan er een ‘trigger’ ontstaan, die ervoor zorgt dat je in het nu meteen het gevoel van toen weer in alle hevigheid ervaart.